The existing house is a typical 1970s style modernist property, which displays a mixture of materials and period detailing of the era.

It is predominantly built from a dark grey brickwork with cream coloured mortar joints. The twin mono pitched roofs are concrete plain tiles with white verge and gutter boards.  The windows are modern replacements of grey UPVC with a variety of styles from front to back.

The aim of the project was to cohesively extend both the ground and first floor of the house.  The project increased the bedrooms from four to five, ensuring all are comfortable in size.  In addition, we created a series of utile and comfortable spaces at ground floor level.

We produced three different design options for the extension and the re-arrangement of the existing layout to create a flowing series of internal spaces.  We then reviewed these options with the client to finalise the arrangement and design.

We gained planning permission for the project via South Cambridgeshire District Council and the extension was finished early this year following the completion of internal finishes with the client. The scheme has developed slightly since planning and is a great example of redeveloping old housing stock with simple changes.

We undertook a detailed design process with the client to review key issues with the property prior to construction. The client was concerned with the thermal nature of the house, the ventilation for the wet areas, the interior finishes being coordinated and a cost effective way to improve the aesthetics.

The whole property was refinished externally in a masonry paint that worked with the original and new external windows and doors. The old dark brown stained timber boarding was replaced with a light stained cladding board that offers a stark contrast to the masonry paint finish. The white boxed verges have been replaced with clipped tiled verges to reduce the weight of the appearance of the roof planes. Internally, floor finishes flow throughout the ground floor to ensure a consistent aesthetic. We have opened up the interior to create a series of different rooms from a comfortable light living space, a cosy snug tv room and then a bright and airy kitchen dining space.

We are really pleased with the outcome and the finished scheme has been widely received by the client and neighbours a like.